Som de fleste sikkert har fått med seg på nyhetene og i aviser, så er den nordlige landsdelen og spesielt da Vadsø i Finnmark nå rammet av et stort utbrudd av fugleinfluensa.  Dette er ikke noe nytt fenomen, ifølge Statsforvalteren så var det et tilsvarende utbrudd i 2022 på Hornøya rett utfor Vardø. Og på begge stedene har det rammet områder med stor tetthet av fugler, som ved disse tilfellen hvor det har rammet fuglefjell med Krykkjer.

I Tromsø er det nå blitt påvist fugleinfluensa-virus hos en revevalp opplyser Veterinærinstituttet noe som kan skje, selv om fugleinfluensa i all hovedsak smitter mellom fugler. Men i enkelte tilfeller påvises imidlertid viruset også hos pattedyr, slik som hos rødrev.

Veterinærinstituttet sier at særlig hunde-og katteeiere bør være oppmerksomme på døde fugler, og holde kjæledyrene sine unna disse.

Statsforvalteren har kommet med følgende gode råd til befolkningen.

Ikke ta på syke eller døde fugler eller andre dyr hvor det mistenkes smitte

• Vask hendene med såpe og vann etter kontakt med, fugl, avføring fra fugl eller utstyr som har vært i kontakt med fugl.

• Varsle mattilsynet ved mistanke om fugleinfluensa hos fugler og dyr

• Kontakt lege dersom du har hatt kontakt med fugl eller andre dyr med mistenkt eller bekreftet smitte.

• Hunder og katter bør holdes unna syke og døde fugler.

Informasjon fra FHI.

FHIs rolle i denne saken er å gi råd for å unngå smitte videre til mennesker. Dette er en dyrehelsesak inntil vi får indikasjoner på noe annet. Det har aldri vært påvist smitte hos mennesker i Norge. I Europa har det vært noen få tilfeller hos folk som jobber i fjørfebesetninger. Risiko for smitte fra dyr til mennesker i Norge vurderes som svært lav. Personer som i yrkessammenheng skal være i  nærkontakt med syk eller død fugl, skal bruke personlig beskyttelsesutstyr for å forebygge smitteoverføring. Grundig opplæring i riktig bruk av beskyttelsesutstyr er viktig

Mattilsynet.

Mattilsynet ber befolkningen søke informasjon på sine sider, der gis det oppdatert informasjon og gode råd på hvordan vi som innbyggere skal for eksempel skal gjøre ved funn av døde fugler.

mattilsynet.no