–Dette er kjempestort! Jeg visste at jeg var nominert, men jeg hadde aldri trodd at jeg skulle bli plukket ut blant alle de nominerte – jeg tenkte at sjansen var så liten sier Marte i intervju med Folkebladet

Selv mener Løvaas at hun ikke er den rette til å skulle prate om hvordan hun er som leder. Likevel velger hun å si noen ord, og disse viser at hun er en leder som tenker på tilrettelegging for enkeltindividet samtidig som gruppen skal fungere.

– Jeg tenker at det viktigste er hele mennesket. Vi er samme person hele døgnet gjennom, så det vi gjør på jobb tar vi med oss hjem, og det vi har hjemme tar vi med oss på jobb. Man må se helheten i det, og så lage en arbeidshverdag som gjør at man kan fungere både på jobb og hjemme – det tenker jeg er viktig, sier Løvaas.

Det å få brukt faget sitt er også noe hun er opptatt av.

– Renhold er et fag som mange kanskje ikke helt forstår rekkevidden og omfanget av. For eksempel er det utrolig stort det vi skal gjennom for å få fagbrevet, understreker hun.

Noe hun er spesielt stolt av i så måte er at åtte av hennes ansatte fikk fagbrevet for halvannet år siden.

Viktig å være stolt av jobben

Løvaas har jobbet som renholdsleder i Sørreisa kommune siden 2014. Selv om hun selv er glad i og stolt av jobben sin, møter hun med hvert på folk som stiller spørsmål til yrkesvalget hennes.

– Jeg får jo en del spørsmål om jeg jobber med dette frivillig, og til det svarer jeg bare hundre prosent ja, smiler Løvaas.

– Hva tenker du om de holdningene som folk synliggjør ved å stille slike spørsmål?

– Jeg tenker at sånn har det alltid vært, men at det har blitt bedre og bedre – og så må vi bare fortsette å stå på! Vi må holde dagrenhold med arbeidstider på dagtid, vi må gjøre oss synlige og ikke minst framsnakke oss selv. For det er vi som jobber i yrket hver dag som kan snu denne holdningen ved å vise frem det vi gjør, vise kvalitet og omfang av metoder og utstyr i det moderne renholdet. Vi må være stolte av jobben vår, og gjøre den med et smil, smiler Løvaas.

(intervju med Folkebladet 11. juni 2022)

Marte ble rørt av juryens begrunnelse:

«Juryen er imponert over kandidatens fokus på å løfte yrkets anseelse og de ansattes stolthet. Tiltak for å fjerne ufrivillig deltid, legge til rette for at flest mulig tar fagbrev og skape samhold blant renholderne gir de ansatte en jobb de kan leve av, styrker motivasjonen og øker anseelsen i kommunen». Marte beskrives som en kandidat med både hodet og hjertet på rett plass. Hun brenner for faget, hun evner både å se sine ansatte og kolleger og samtidig levere høy kvalitet for kommunen. Juryen mener dette er kvaliteter som gjør kandidaten til en verdig vinner av Fremtidens ledere i kommune- og helse-Norge 2022.

Nåløyet var lite, og prosessen for å kåre fremtidens ledere nitid, understreket Vibeke Os Bratlie fra KLP under markeringen torsdag. Likevel var det Løvaas som ble trukket ut – og det med god grunn.

Ordfører Jan-Eirik Nordahl er stolt og synes det er stort at Sørreisa kommune fostrer ledere som utmerker seg nasjonalt. Det er svært gledelig at en av våre unge og dyktige lederemner får en slik anerkjennelse. 

Nå venter deltakelse på det anerkjente Solstrandprogrammet Accelerate til høsten 2022. Premien på lederprogrammet har en verdi på omtrent 250 000 kroner.