Det nye viruset kan gi luftveisinfeksjon hos mennesker. I mange tilfeller har det kun gitt mild sykdom, men det rapporteres også om tilfeller av alvorlig sykdom og dødsfall. Det er per i dag ikke registrert smittede i Norge og det er fortsatt usikkerhet om smittsomhet og alvorlighetsgrad av sykdommen. WHO har imidlertid den 30.01.20 erklært situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise, og alle land må være forberedt på å håndtere smittede.

 

Når bør man søke legehjelp pga. coronavirus?

Personer som utvikler tegn på luftveisinfeksjon i løpet av de første 14 dagene etter hjemkomst fra berørte områder, eller etter nærkontakt med en person som har testet positivt for viruset, bør kontakte lege. Tegn på luftveisinfeksjon kan være hoste, feber, sår hals, brystsmerter og pustevansker.

Man bør informere legen om hvor og når man har vært på reise. Det anbefales telefonkontakt med legen før man kommer til undersøkelse. Undersøkelse av friske personer som returnerer fra Wuhan by eller Kina generelt anbefales ikke.

 

Hva kan man gjøre selv?

De viktigste tiltakene vi kan gjøre selv er god håndhygiene (såpe og vann, eller håndsprit) og god hostehygiene (host i lommetørkle eller albuebøyer). Når vi er syk bør vi være ekstra nøye med å unngå å smitte andre.

 

Behov for oppdatert info på nett?