Den overordnede målsetningen med prosjektet er å kartlegge og innhente private grunneiernes tillatelse til rovviltjakt i de mest aktuelle kommunene i Midt- og Sør-Troms. Prosjektet er 2-årig og administreres av Senja videregående skole ved Troms landbruksfaglige senter. Prosjektet er finansiert av Fylkesmannen i Troms/Rovviltnemda og skal være et verktøy i reguleringen av rovviltbestandene og bidra til å gjøre jakt på rovvilt mer tilgjengelig for interesserte jegere.


Prosjektet har også forankring i den politiske satsingen på landbruk og reindrift i Troms. Rovvilttapene har negative konsekvenser både for
økonomi, bruken av beiter, dyrevelferd, og er tunge å bære for de som opplever dem. Grunnet tapssituasjonen er det stort behov for uttak av rovvilt.
Dette bør først og fremst skje gjennom ordinær jakt slik et samlet Storting Gjennom Stortingsmelding nr. 15 2003-2004 har bestemt. Tilrettelegging for jakt gjennom avklaring av grunneiers tillatelse samt etablering av en jaktportal for rovviltjegere er tiltak som forventes å  ha stor betydning for tilgangen på jaktområder og derigjennom evnen til å regulere rovviltbestandene for vedtatte bestandsmål. Prosjektet vil bidra til å redusere skader fra rovvilt på beitedyr, fremme samarbeid og øke kunnskapen om rovvilt og rovviltjakt.
Det vil også arbeides for en egen tilleggs-tillatelse fra grunneier ved bruk av motorisert skadefelling. Skadefelling innvilges kun fra kjøretøy ved fylkesmannen etter påvist akutt skade på beitedyr etter vurderinger av skaden oppstod, alternative forebyggende tiltak osv. Skadefellingen gjennomføres oftest av personell i interkommunale skadefellingslag og må ha en kommunal dispensasjon fra motorferdselloven ved slike oppdrag.


For å lykkes er prosjektet avhengig av lokal medvirkning og engasjement fra grunneiere, næringsutøvere, jegere og kommuner. Dersom du ønsker å vite mer om prosjektet kan du ta kontakt med prosjektleder Thomas Stokke på e-post thomas.stokke@tromsfylke.no eller telefon 90779438.

Kontrakter finnes her PDF document ODT document

Følgeskriv til kontrakt

DSC00280b.JPG