I Sørreisa har vi foreløpig ikke sett noen lokal spredning av viruset. Mange har i vinterferien vært på reise både innenlands og i utlandet. Her er noen råd:
 
Hjemmekarantene 
Alle (voksne og barn) som har vært i områder med vedvarende smitte skal holde seg hjemme i 14 dager etter hjemkomst, uavhengig av om de har symptomer (hjemmekarantene). Dette fordi personer som har vært i disse områdene kan ha vært utsatt for smitte.
 
Folkhelseinstituttet definerer pr. 8. mars områder med vedvarende smitte å være Kina, Sør-Korea, Japan, Tirol og Nord-Italia nord for Roma. Dette kan endre seg, og man finner oppdatert informasjon på Folkehelseinstituttets nettsider her. 
 
Dersom man i løpet av den perioden man er hjemme får symptomer på luftveisinfeksjon skal man ta kontakt med legevakta for å avtale testing. Dette gjelder også ved lette symptomer.  

 Hjemmekarantene omfatter å  

  • ikke gå på jobb, skole eller i barnehage  
  • unngå reiser  
  • ikke ta offentlig transport, og  
  • unngå andre steder der man lett kommer nær andre  
Hygieneråd 
I skoler og barnehager er det skjerpet fokus på forebyggende tiltak. Det er samtidig et klart råd at man skal opprettholde mest mulig normal aktivitet. Spredningen av dette viruset kan pågå i mange måneder.
Alle skoler og barnehager vil ha et særlig fokus på håndvask. Det skal være tilgjengelig vann, såpe, håndsprit og papir. Det skal legges til rette for at alle skal vaske hendene, evt. bruke håndsprit, på morgenen når de kommer, før mat, etter hosting/nysing, etter toalettbesøk og etter utetid/hvert friminutt.
 
I barnehager styrker man renhold av leker. 
Det anbefales også at en ikke håndhilser, men etablerer andre måter å hilse på.  
 
Karantene og isolasjon 
Dette med karantene er det mange som har spurt om. Her  man skille mellom karantene og isolasjon.  

Karantene  
Karantene gjelder friske personer som har vært utsatt for smitte. Enten ved at de har vært  reise i berørte områder eller at de har vært i kontakt med personer som har fått påvist smitte. Disse skal være hjemme i to uker for å sikre at de ikke har blitt smittet. Så lenge de er friske utgjør de selv ingen smittefare. Husstandsmedlemmer til nærkontaktene kan leve som normalt, og gå på jobb, skole eller i barnehage dersom de ikke har feber eller luftveissymptomer.  
Dette betyr at dersom det for eksempel bare en én av foreldrene som har vært på reise i de områdene med vedvarende smitte gjelder karantenen ikke for partneren og barna.  

Isolasjon  
Så snart noen som er i en risikogruppe (vært  reise eller vært i kontakt med en som har fått påvist smitte) selv blir syke skal de testes. De havner da i isolasjon. I det minste inntil testen er negativ. Dersom testen er positiv gjelder isolasjonen 6- 8 dager etter at de har blitt friske.
 
Når en person er i isolasjon er familiemedlemmer i karantene og kan ikke gå i barnehage,  skole eller  jobb.  
Disse vurderingene vil gjøres sammen med helsevesenet. Vi anbefaler ikke at barnehagen eller skolen orienterer om at noen er i karantene eller isolasjon.
 
Hva skjer hvis det oppdages smitte i en skole eller barnehage? 
Dersom situasjonen utvikler seg videre  vi forvente at det før eller siden også blir påvist smitte hos et barn i barnehage eller skole.  
Det jobbes med en beredskapsplan for å håndtere en slik situasjon.
 
Mer informasjon  
Siden situasjonen er i stadig endring vil det kunne komme endringer i de rådene som gis. Det er derfor lurt å følge med på nettsidene til Folkehelseinstituttet www.fhi.no, eller på kommunens nettsider.